KertészkedjKertészkedj
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Aa
Aa
KertészkedjKertészkedj
Keresés...
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Kövess minket
2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!
Otthon, kert

A Scoville skála

Legutóbb frissítve: 2024/03/28 at 6:18 DU.
Szerző: Sz. József Publikálva 2024.01.11.
3 perc olvasási idő
scoville

Az ételek ízvilágában a fűszeresség egy fontos szerepet játszik, és a paprika jelenti ezen élmény egyik kulcsfontosságú eleme. A scoville-skála egy olyan mérőszám, amely segít meghatározni, mennyire csípős egy adott paprika vagy paprikatermék. Ez a skála egyaránt érdekes azok számára, akik kedvelik a csípős ételeket, és azok számára, akik kíváncsiak a erősség mértékére és eredetére. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a scoville-skálát, annak történetét, működését és néhány kiemelkedő példát a különböző szintekről.

Tartalom
A Scoville skála történeteA skála értelmezése

A Scoville skála története

A scoville-skálát az amerikai gyógyszerész, Wilbur Scoville alkotta meg 1912-ben. Az eredeti mérési módszer arra épült, hogy meghatározza, mennyi vízre van szükség a paprikakivonat hígításához annak érdekében, hogy az ne okozzon érzést a szájban. Minél több vízre volt szükség a hígításhoz, annál magasabb értéket kapott a paprika a scoville-skálán.

A skála értelmezése

A scoville-skála numerikus értékeket rendel az erősséghez, és ezen értékek meghatározásához különböző módszereket alkalmaznak. A modern eljárások közé tartozik a folyadékkromatográfia, amely pontosabb eredményeket tesz lehetővé, mint az eredeti hígítási módszer. A skála egységének neve “Scoville hősségégyseég” (SHU), és minél magasabb az érték, annál erősebb a paprika csípős íze.

Scoville-értékErősségPaprikafajta
≈ 2,690,000A legcsípősebbPepper X
1,569,300 – 2,200,000Extrém csípősCarolina Reaper
1,200,000 – 2,000,000Extrém csípősTrinidad Moruga Scorpion
1,000,000 – 1,460,000Extrém csípősTrinidad Scorpion “Butch T”
876,000 – 1,598,000Nagyon csípősDorset Naga
855,000 – 1,041,427Nagyon csípősNaga Jolokia
350,000 – 577,000CsípősRed Savina Habanero
100,000 – 350,000CsípősHabanero Chile
100,000 – 350,000CsípősScotch Bonnet
100,000 – 200,000CsípősJamaicai csípős paprika
50,000 – 100,000Közepesen csípősThai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika
30,000 – 50,000Közepesen csípősCayenne-i paprika, Cayenne-bors, Ají bors
10,000 – 23,000Enyhe csípősSerrano paprika
7,000 – 8,000Enyhe csípősTabasco szósz (Habanero)
5,000 – 10,000Enyhe csípősViaszpaprika (Wax Pepper)
2,500 – 8,000Enyhe csípősJalapeño paprika
2,500 – 5,000Enyhe csípősTabasco (Sima)
1,500 – 2,500Nagyon enyheErősen csípős magyar paprikák, Rocotillo paprika
1,000 – 1,500Nagyon enyhePoblano paprika
600 – 800Nagyon enyheTabasco szósz (Zöld paprika)
500 – 1,000Nagyon enyheGyengébb csípős magyar paprikák, Anaheim paprika
100 – 500Nagyon enyhePimiento, Pepperoncini (Toszkán bors, Édes olasz bors, Görög arany bors)
0 – 400Nincs csípősségBell paprika
0Nincs csípősségNincs csípősség, Zöldpaprika
Scoville táblázat

Címkék: scoville
Sz. József 2024.01.11.
Ossza meg ezt a cikket
Facebook Twitter Pinterest
Előző cikk A geotextil használata és bemutatása. Geotextil: Növénytermesztés gazok nélkül? Lehetséges!
Következő cikk erős pista Az Erős Pista Scoville értéke

Népszerű cikkek

paprika
Paprika termesztése és gondozása
Bogyós termésűek
saláta
Saláta termesztése és gondozása
Levélzöldségek
A Lollo Rossa saláta termesztése és bemutatása
Lollo rossa saláta bemutatása – A tépősaláta termesztése
Levélzöldségek
sóska
Sóska termesztése és gondozása
Levélzöldségek
pritamin paprika termesztése
Alexander paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
A Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Levélzöldségek
sonkahagyma termesztése
A sonkahagyma termesztése és bemutatása
Hagymafélék
Fehérözön paprika termesztése
Fehérözön paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
elefántormány paprika
Elefántormány paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
California Wonder paprika
California Wonder paprika termesztése
Bogyós termésűek

Ez is érdekelhet

Így hosszabbíthatod meg medencéd élettartamát – a legjobb tisztítók és takarók

2025.06.02.

Medárd napja a kertben: bölcsesség vagy babona?

2025.05.22.

Okos védelem a medencédnek. Ismerd meg a rolós megoldást!

2025.05.19.

Ahogy a márciusi napfény megérinti a fagyott földet

2025.05.09.
Előző Következő

2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!

  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Partnereink
  • Rólunk
  • Üzenetküldés
  • RSS
Welcome Back!

Sign in to your account

Elfelejtett jelszó?