KertészkedjKertészkedj
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Aa
Aa
KertészkedjKertészkedj
Keresés...
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Kövess minket
2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!
Otthon, kert

A metszés jótékony hatásai

Legutóbb frissítve: 2024/03/28 at 1:09 DU.
Szerző: Sz. József Publikálva 2024.02.17.
6 perc olvasási idő
metszés fogalmak

A gyümölcsfák metszése Mohácsy szerint „olyan termesztéstechni­kai művelet, amelynek során a gyümölcstermő növény egyes zöld vagy fás részeit visszavágjuk, illetve tőből eltávolítjuk, valamint a nö­vényen különböző bemetszéseket, sebzéseket ejtünk a termesztési cél érdekében” (MOHÁCSY ÉS MTSAI., 1968).

A metszés fontosságát különböző időkben eltérően értékelték. Idősebb emberektől gyakran hallani: annak idején nem metszettünk, nem permeteztünk, mégis mindig volt termés! Ez valóban igaz, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a kártevők, kórokozók az ilyen gyümölcsfákon szabadon garázdálkodhattak, a termés minősége a mai kívánalmaknak feltehetően nem felelne meg. Bizonyításnak álljon itt a következő idézet gróf Széchenyi-Wolkenstein Ernőné 1922-ben megjelent „Kedves Zsófimnak” írt leveleit tartalmazó könyvéből:

,,Hogyne vennék amerikai vagy meráni almát, ha drágább és kevésbé zamatos is, mikor a magyar almában minduntalan egy utálatos ku­kac vagy csúnya folt rontja örömömet! Ellenben az amerikai Jonatán, ontário vagy oregon stb. almából naponta három-négyet is eszem, de még egyetlen kukacot se találtam bennük és remek színezetük, hibátlan alakjuk még szememnek is igazi örömöt szerez.”

Azt bizonyára sokan tapasztalták, hogy egyik évben sok apró gyü­mölcs van a fán, a másik évben pedig jóval kevesebb, de nagyobb. A szakemberek ezt a jelenséget nevezik szakaszos terméshozásnak (alternancia). Ennek egyik fő oka (több más mellett) a rendszeres metszés elmaradása. A rendszeres metszéssel tehát:

  • Kialakíthatjuk a kívánt koronaformát (alakító metszés).
  • Megteremtjük és fenntartjuk a termőegyensúlyt. Ez alatt azt értjük, hogy minden évben kellő számban új termőrészek képződnek, amelyek az egyéb tényezőkön kívül (megporzás, időjá­ rás, tápanyagellátás stb.) szavatolják a rendszeres terméshozást.
  • A felesleges koronarészek kimetszésével (ritkító metszés) lehetővé tesszük a korona megfelelő fényellátottságát, szellőzöttségét, ezál­tal a növényvédelem hatékonyabbá válik. A metszés során nyugal­mi és vegetációs időben egyaránt jó alkalom nyílik a sérült, beteg, fertőzött részek eltávolítására és megsemmisítésére. Egy-egy fertő­zött vessző vagy hajtás miatt nem érdemes azonnal a permetező­géphez nyúlni, egyszerűbb és olcsóbb azokat metszéssel eltávolí­tani. A „metszőollós növényvédelem” az integrált és a bio termesz­tésben, valamint a bogyósok esetében kötelező munkafolyamat.
  • Megifjíthatjuk a termőgallyakat, és ha szükséges, a koronát is (ifjító metszés).
  • Korlátozhatjuk a növény terjedelmét, megtartva célszerű méreteit és arányait. Ez azért fontos, mert az adott tenyészterületen belül kell tartanunk a növényeket a gondozás és a talajápolás érdeké­ben. A másik szempont a felkopaszodás megakadályozása. Az a „hasznos” korona, amelynek vázágai a törzstől a vázág csúcsáig termőrészekkel vannak berakódva, nem pedig az, amelyik csak a vázágak végein terem.

A metszés gyakorlatilag két módszerrel valósítható meg: vissza­metszéssel és ritkító metszéssel. A két eljárás hatása eltérő. A visszametszés kihajtásra serkent, mivel az eltávolított csúcsrügy által termelt kihajtást gátló vegyületek hatása alól az alsóbb helyzetű rü­gyek felszabadulnak. Ennek következtében sűrűsödik a korona, ami termőkorban rendszerint káros, míg az alakítás során több esetben is szükséges. Természetesen nem mindegy, hogy az adott korona­ részből mennyit vágunk vissza. A függőlegesen álló vessző várható kihajtását szemlélteti a visszametszés függvényében a 26. ábra.

A visszametszés nélküli, illetve a gyengén visszametszett vessző­kön viszonylag kevés hosszú hajtás képződik, az alsó hajtások rövi­dek, ezekből termőrészek lesznek. Minél erősebb a metszés, annál erősebb a hajtásképződés (ezért is helytelen az a gyakorlat, mikor a fa magasságának korlátozása céljából erősen visszametszik a legfelső vesszőket). A vesszőcsonkra történő visszavágása elvileg a legerő­sebb beavatkozás, mégis kevés és gyenge hajtás keletkezik, mert az alsó rügyek tartalmazzák a legtöbb kihajtást gátló anyagot, illetve az új hajtások csak rejtett rügyekből tudnak előtörni.

A ritkító metszés az adott koronarész tőből történő eltávolítását jelenti csonk nélkül vagy csonkra. Ezt a metszésmódot alapvetően a termőkorú növényeknél alkalmazzuk. A visszametszéssel ellentét­ ben – mivel a csúcsrügy kihajtást mérséklő hatása megmarad -nem fokozza a hosszú hajtások képződését, inkább a termőrész-képző­dést segíti elő.

A vesszők rügyei kihajtásának erősségét nem csak a vessző hossza, az alkalmazott metszésmód stb. határozza meg, hanem az is, hogy a vessző a vízszinteshez viszonyítva milyen szögben áll. Ezt szemlélteti a 27. ábra.

Vázágat vízszintes szögállásban nem ajánlott nevelni, mert mint az ábra is mutatja, a leendő vázág tövénél erős hajtások (vesszők) képződnek, a csúcs környékén pedig rövid termőrészek. Emiatt gya­kori, hogy a vázágat nem lehet tovább nevelni. Ez a szögállás olyan termőgallyak nevelésére alkalmas, amelyeket idővel leváltunk alsóbb vesszőkre vagy csonkra.

A függőleges leívelődés az úgynevezett hosszú, szálvesszős (csúcs­rügyes) metszésre jellemző. A vessző a termés súlya alatt leívelődik, az ív környékén erős hajtások képződnek, amelyekre a letermett gally leváltható. Ezen a tulajdonságon alapul például az őszibarack és a fekete bodza csökkentett számú szálvesszős metszése, de gya­korlatilag így kell metszeni a félcserjéket is.

Forrás: Sípos Béla Zoltán – Gyümölcsmetszési alapismeretek

Kép forrása: pixabay

Címkék: metszés
Sz. József 2024.02.17.
Ossza meg ezt a cikket
Facebook Twitter Pinterest
Előző cikk Mobilház: az otthonteremtés modern megoldása
Következő cikk tök ültetése Tök ültetése magról, részletes útmutató

Népszerű cikkek

paprika
Paprika termesztése és gondozása
Bogyós termésűek
saláta
Saláta termesztése és gondozása
Levélzöldségek
A Lollo Rossa saláta termesztése és bemutatása
Lollo rossa saláta bemutatása – A tépősaláta termesztése
Levélzöldségek
California Wonder paprika
California Wonder paprika termesztése
Bogyós termésűek
pritamin paprika termesztése
Alexander paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
Fehérözön paprika termesztése
Fehérözön paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
Az Edina saláta termesztése és bemutatása
Edina saláta termesztése otthon – Kertből az asztalra
Levélzöldségek
elefántormány paprika
Elefántormány paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
sonkahagyma termesztése
A sonkahagyma termesztése és bemutatása
Hagymafélék
A Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Levélzöldségek

Ez is érdekelhet

Így hosszabbíthatod meg medencéd élettartamát – a legjobb tisztítók és takarók

2025.06.02.

Medárd napja a kertben: bölcsesség vagy babona?

2025.05.22.

Okos védelem a medencédnek. Ismerd meg a rolós megoldást!

2025.05.19.

Ahogy a márciusi napfény megérinti a fagyott földet

2025.05.09.
Előző Következő

2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!

  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Partnereink
  • Rólunk
  • Üzenetküldés
  • RSS
Welcome Back!

Sign in to your account

Elfelejtett jelszó?