KertészkedjKertészkedj
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Aa
Aa
KertészkedjKertészkedj
Keresés...
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Kövess minket
2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!
Bogyós termésűek

San Marzano paradicsom termesztése

Legutóbb frissítve: 2024/05/25 at 2:53 DU.
Szerző: M. Norbert Publikálva 2023.06.01.
4 perc olvasási idő
San Marzano paradicsom

Fajtaleírás

A San Marzano paradicsom egy középkorai érésű, igen bőtermő és determinált növekedésű paradicsom fajta. Ez a paradicsom a klasszikus olasz lucullus típusú paradicsomok közé tartozik, melyek szilva alakúak. Az igazi olasz konyhában nagyra értékelik a San Marzanot, mert kiváló ízű, vékony héjú és sokoldalúan felhasználható.

Tartalom
FajtaleírásTörténete és eredeteVetési idejePalántázásSor,- és tőtávolságGondozásaMetszés és támasztásTalajigényBetakarítási idejeEgészségügyi előnyeiFelhasználása a konyhábanSzeretnél többet tudni a paradicsomokról?

A San Marzano paradicsom jellemzője, hogy intenzív és gazdag ízzel rendelkezik, ami különlegessé teszi a friss fogyasztás során is. A vékony héja megkönnyíti a paradicsom hámozását és felhasználását a különböző ételekben. Emellett a tökéletesen alkalmas salátákhoz, mivel húsa sűrű és kevés magot tartalmaz.

Azonban ennek a paradicsomnak nemcsak a kiváló íze és textúrája miatt van hírneve, hanem mert a sütőben is kiemelkedően jól teljesít. A paradicsom bogyói sűrű hússal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a sütés során nem veszítik el formájukat és ízüket. Ezért a kiváló választás a pizzák, szószok és más sütőben készült ételekhez.

Története és eredete

A San Marzano paradicsom története egészen az 1770-es évekig nyúlik vissza, amikor először termesztették a dél-olaszországi San Marzano sul Sarno városában. Ez a paradicsom azóta is az olasz konyha egyik alapvető eleme, különösen a híres nápolyi pizzák és szószok készítésében.

Vetési ideje

A San Marzano paradicsom termesztése a magok elvetésével történik. Ez márciusban esedékes. Fontos, hogy a hőmérséklet elérje a 20 °C-ot.

Palántázás

A palántázásra májusban kerülhet sor.

Sor,- és tőtávolság

A vetéshez ajánlott sor,- és tőtávolsága kb. 70x30cm.

Gondozása

A San Marzano paradicsom termesztése némi odafigyelést igényel. A palántákat ajánlott napos helyre ültetni, ahol bőségesen kapnak napfényt, mert ez segíti a paradicsomok édes ízének kialakulását. A növényeket rendszeresen kell öntözni, de ügyelni kell arra, hogy a talaj jól vízelvezető legyen, mert a pangó víz gyökérrothadást okozhat.

Metszés és támasztás

A San Marzano paradicsom determinált növekedésű, ami azt jelenti, hogy növekedése korlátozott, és a termés egyszerre érik be. Ennek ellenére ajánlott a növényeket karózni vagy hálóval megtámasztani, hogy elkerüljük a termések súlya miatti növénydőlést. A metszés során távolítsuk el a fölösleges oldalhajtásokat, hogy a növény energiája a gyümölcsök fejlődésére koncentrálódjon.

Talajigény

Ez a paradicsom legjobban közepesen kötött, jó vízáteresztő képességű talajban érzi jól magát. Fontos, hogy a talaj tápanyagban gazdag legyen, ezért ajánlott a komposzt vagy más természetes trágyák használata a talaj előkészítésekor.

Betakarítási ideje

A San Marzano betakarítása augusztusban történik.

Egészségügyi előnyei

A San Marzano paradicsom nem csak ízletes, hanem egészséges is. Magas likopén tartalma antioxidáns hatású, amely hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és a rák kockázatának csökkentéséhez. Emellett gazdag C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert, valamint A-vitaminban, ami javítja a látást és a bőr egészségét.

Felhasználása a konyhában

A San Marzano paradicsom sokoldalúan felhasználható a konyhában. Kiválóan alkalmas szószok, levesek és mártások készítéséhez, mivel sűrű húsa és kevés magja miatt krémes állagúvá válik főzés közben. Emellett friss salátákhoz is ideális választás, mert íze intenzív és aromás.

San Marzano paradicsom vetőmag vásárlása >>


Szeretnél többet tudni a paradicsomokról?

A paradicsom egy igazi sláger a konyhában. Sokan szeretik a friss, érett paradicsom ízét, főleg akkor,ha a saját kertjükből származik. Arról nem is beszélve, hogy mennyi finom recept alapját képzi ez a csoda. Ha te is szeretnél paradicsomot termeszteni, akkor merülj el részletesebben a termesztéssel kapcsolatos információ áradatban és ismerkedj meg különböző fajtákkal.

Érdekelnek további paradicsom fajták termesztési információi? Esetleg egyéb általános információk, mint például milyen földbe vethetőek a magok vagy hogy hogyan gondozzuk a paradicsomot?
Részletes útmutató a paradicsom termesztéséhez.

Kép forrása: Jim Lukach, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Címkék: paradicsom, san marzano
M. Norbert 2023.06.01.
Ossza meg ezt a cikket
Facebook Twitter Pinterest
Előző cikk roma vf paradicsom Roma VF paradicsom termesztése egyszerűen
Következő cikk vilma paradicsom A Vilma paradicsom termesztése és bemutatása

Népszerű cikkek

paprika
Paprika termesztése és gondozása
Bogyós termésűek
saláta
Saláta termesztése és gondozása
Levélzöldségek
A Lollo Rossa saláta termesztése és bemutatása
Lollo rossa saláta bemutatása – A tépősaláta termesztése
Levélzöldségek
sóska
Sóska termesztése és gondozása
Levélzöldségek
pritamin paprika termesztése
Alexander paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
A Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Levélzöldségek
sonkahagyma termesztése
A sonkahagyma termesztése és bemutatása
Hagymafélék
Fehérözön paprika termesztése
Fehérözön paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
elefántormány paprika
Elefántormány paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
California Wonder paprika
California Wonder paprika termesztése
Bogyós termésűek

Ez is érdekelhet

paprika társnövényei

Paprika társnövényei, és azok előnyös tulajdonságai

2024.06.30.
paradicsom társnövényei

Paradicsom társnövényei, és azok előnyös tulajdonságai

2024.06.30.
paradicsom fajták

A paradicsom fajták sokszínű világa

2024.09.30.
paradicsom palánta kiültetés

Mikor jön el a paradicsom palánta kiültetés ideje?

2024.05.01.
Előző Következő

2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!

  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Partnereink
  • Rólunk
  • Üzenetküldés
  • RSS
Welcome Back!

Sign in to your account

Elfelejtett jelszó?