KertészkedjKertészkedj
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Aa
Aa
KertészkedjKertészkedj
Keresés...
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Kövess minket
2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!
Receptek

A tökéletes csalamádé házilag: Recept és tippek

Legutóbb frissítve: 2024/06/03 at 2:44 DU.
Szerző: Sz. József Publikálva 2024.06.03.
4 perc olvasási idő
házi csalamád

A csalamádé, vagy más néven vegyes savanyúság, a magyar konyha egyik alapvető és népszerű étele. Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon a legfinomabb csalamádét, amely minden étkezés tökéletes kiegészítője lehet. Az elkészítéshez szükséges alapanyagokat, a pontos lépéseket és néhány hasznos tippet is megosztunk, hogy az eredmény igazán ínycsiklandó legyen.

Tartalom
Mi az a csalamádé?Hozzávalók a csalamádéhozCsalamádé készítés lépésről lépésre1. A zöldségek előkészítése2. Az ecetes lé elkészítése3. A zöldségek rétegezése4. Az ecetes lé hozzáadása5. A csalamádé érleléseTippek a tökéletes csalamádé elkészítéséhezMiért érdemes otthon csalamádét készíteni?Záró gondolatok

Mi az a csalamádé?

A csalamádé egy különféle zöldségekből készült savanyúság, amelynek alapját általában káposzta, paprika, uborka, hagyma és sárgarépa alkotja. A zöldségeket vékony csíkokra vágják, majd sós, ecetes lében érlelik. Az elkészült csalamádé kiválóan illik húsételekhez, szendvicsekhez vagy akár önmagában is fogyasztható.

Hozzávalók a csalamádéhoz

A csalamádé elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükség:

  • 1 kg fejes káposzta
  • 0,5 kg paprika (piros és zöld vegyesen)
  • 0,5 kg uborka
  • 0,3 kg sárgarépa
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl 10%-os ecet
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál só
  • 1 teáskanál fekete bors (egész)
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 babérlevél
  • Víz

Csalamádé készítés lépésről lépésre

1. A zöldségek előkészítése

Első lépésként alaposan mossuk meg az összes zöldséget. A káposztát vágjuk vékony csíkokra, a paprikákat tisztítsuk meg és szeleteljük fel, az uborkát karikázzuk, a sárgarépát reszeljük le, a hagymát pedig vágjuk vékony szeletekre.

2. Az ecetes lé elkészítése

Egy nagy tálban keverjük össze az ecetet, a cukrot, a sót, a fekete borsot, a mustármagot, a koriandermagot és a babérlevelet. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a zöldségeket majd teljesen ellepje.

3. A zöldségek rétegezése

Egy nagy edényben vagy befőttesüvegben rétegezzük a zöldségeket: kezdjük a káposztával, majd következzen a paprika, az uborka, a sárgarépa és a hagyma. Folytassuk ezt a rétegezést, amíg az összes zöldség el nem fogy.

4. Az ecetes lé hozzáadása

Öntsük rá az elkészített ecetes levet a rétegezett zöldségekre úgy, hogy az teljesen ellepje őket. Fedjük le az edényt vagy az üveget, és hagyjuk állni hűvös helyen legalább 24 órán át, hogy az ízek jól összeérjenek.

5. A csalamádé érlelése

Az érlelési idő elteltével a csalamádé fogyasztható. Minél tovább hagyjuk állni, annál intenzívebb lesz az íze. Tároljuk hűtőszekrényben, hogy sokáig friss maradjon.

Tippek a tökéletes csalamádé elkészítéséhez

  • Friss alapanyagok: Mindig friss és érett zöldségeket használjunk, hogy a csalamádé íze a lehető legjobb legyen.
  • Fűszerezés: Kísérletezzünk különböző fűszerekkel, mint például kapor, torma vagy csípős paprika, hogy új ízeket hozzunk létre.
  • Érlelés: Legalább 24 órát hagyjuk állni a csalamádét, de ha tehetjük, várjunk egy hetet is, hogy igazán finom legyen.

Miért érdemes otthon csalamádét készíteni?

A házi készítésű csalamádé számos előnnyel jár:

  • Egészségesebb: Nem tartalmaz tartósítószereket és mesterséges adalékanyagokat.
  • Személyre szabható: Az ízeket és az összetevőket saját ízlésünk szerint variálhatjuk.
  • Gazdaságos: Olcsóbb, mint a bolti változat, és nagyobb mennyiségben is elkészíthető.

Záró gondolatok

A házi csalamádé elkészítése nem csak egyszerű és szórakoztató folyamat, hanem remek módja annak is, hogy saját ízlésünknek megfelelő savanyúságot készítsünk. Kövessük a fenti lépéseket és tippeket, hogy a végeredmény mindig tökéletes legyen. Élvezzük a házi csalamádé friss és ropogós ízét egész évben!

Címkék: csalamádé, savanyúság
Sz. József 2024.06.03.
Ossza meg ezt a cikket
Facebook Twitter Pinterest
Előző cikk krumplibogár Hatékony megoldások a krumplibogár ellen
Következő cikk Elektromos vagy benzinmotoros láncfűrészt válasszunk?

Népszerű cikkek

paprika
Paprika termesztése és gondozása
Bogyós termésűek
saláta
Saláta termesztése és gondozása
Levélzöldségek
A Lollo Rossa saláta termesztése és bemutatása
Lollo rossa saláta bemutatása – A tépősaláta termesztése
Levélzöldségek
California Wonder paprika
California Wonder paprika termesztése
Bogyós termésűek
pritamin paprika termesztése
Alexander paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
Fehérözön paprika termesztése
Fehérözön paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
Az Edina saláta termesztése és bemutatása
Edina saláta termesztése otthon – Kertből az asztalra
Levélzöldségek
elefántormány paprika
Elefántormány paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
sonkahagyma termesztése
A sonkahagyma termesztése és bemutatása
Hagymafélék
A Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Levélzöldségek

Ez is érdekelhet

sütőtök krémleves

A legfinomabb sütőtök krémleves receptje

2024.06.13.
hegyes erős elrakása

Hegyes erős paprika eltevése télire? Így csináld!

2024.06.13.
tejfölös karfiol leves

A legjobb egyszerű tejfölös karfiol leves recept

2024.06.11.
kukorica bajusz tea

Kukorica bajusz tea: Természetes gyógymód a jó egészségért

2024.06.11.
Előző Következő

2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!

  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Partnereink
  • Rólunk
  • Üzenetküldés
  • RSS
Welcome Back!

Sign in to your account

Elfelejtett jelszó?