KertészkedjKertészkedj
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Aa
Aa
KertészkedjKertészkedj
Keresés...
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Kövess minket
2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!
Receptek

Hegyes erős paprika eltevése télire? Így csináld!

Legutóbb frissítve: 2024/06/13 at 5:35 DU.
Szerző: Sz. József Publikálva 2024.06.13.
4 perc olvasási idő
hegyes erős elrakása

A hegyes erős paprika egy népszerű és ízletes zöldség, amely sok magyar konyhában megtalálható. Ahhoz, hogy télen is élvezhessük ennek a különleges paprikának az ízét és aromáját, érdemes eltenni télire. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a legjobb módszereket és tippeket a hegyes erős paprika tartósítására.

Tartalom
Miért érdemes eltetni a hegyes erős paprikát?A hegyes erős paprika eltevésének módszerei1. Fagyasztás2. Savanyítás3. SzárításHasznos tippek a hegyes erős paprika tartósításáhozÖsszefoglalás

Miért érdemes eltetni a hegyes erős paprikát?

A hegyes erős paprika nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Magas C-vitamin tartalma mellett antioxidánsokban és egyéb jótékony hatóanyagokban gazdag. Eltéve megőrizhetjük ezeknek az értékes anyagoknak egy részét, valamint mindig kéznél lesz, amikor egy kis csípős ízt szeretnénk adni az ételeinknek.

A hegyes erős paprika eltevésének módszerei

1. Fagyasztás

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja a hegyes erős paprika tartósításának. Az alábbi lépéseket kövesd:

  1. Mosás és tisztítás: Alaposan mosd meg a paprikákat, majd távolítsd el a szárukat és a magokat.
  2. Szeletelés: Vágd fel a paprikákat kisebb darabokra, igény szerint karikákra vagy csíkokra.
  3. Előkészítés fagyasztáshoz: Helyezd a szeletelt paprikákat egy tálcára, ügyelve, hogy ne érjenek egymáshoz, majd tedd a tálcát a fagyasztóba.
  4. Tárolás: Miután a paprikák megfagytak, helyezd őket zárható fagyasztózacskókba vagy műanyag dobozokba.

2. Savanyítás

A savanyított hegyes erős paprika kiváló kísérője lehet húsételeknek, szendvicseknek vagy akár önálló savanyúságként is fogyasztható. Íme a lépések:

  1. Hozzávalók:
    • 1 kg hegyes erős paprika
    • 1 liter víz
    • 1 liter ecet (10%-os)
    • 4 evőkanál cukor
    • 2 evőkanál só
    • 1 teáskanál bors
    • 1 teáskanál koriander
    • Babérlevél, torma és kapor ízlés szerint
  2. Elkészítés:
    • Mosás és tisztítás: Tisztítsd meg a paprikákat és távolítsd el a szárukat.
    • Előfőzés: Forrald fel a vizet az ecettel, cukorral és sóval, majd add hozzá a fűszereket.
    • Paprikák felhelyezése: Helyezd a paprikákat sterilizált üvegekbe, majd öntsd rájuk a forró ecetes levet.
    • Lezárás: Zárd le az üvegeket és hagyd kihűlni őket. Tárold hűvös, sötét helyen.

3. Szárítás

A szárított paprika intenzív ízű és hosszú ideig eltartható. A szárításhoz kövesd az alábbi lépéseket:

  1. Mosás és tisztítás: Tisztítsd meg a paprikákat és távolítsd el a szárukat.
  2. Szeletelés: Vágd fel a paprikákat hosszában félbe vagy kisebb darabokra.
  3. Szárítás: Helyezd a paprikákat egy száraz, szellős helyre vagy használj szárítógépet. Ha a napon szárítod, ügyelj arra, hogy éjszakára vidd be őket.
  4. Tárolás: Miután teljesen megszáradtak, tárold a paprikákat légmentesen zárható üvegekben vagy zacskókban.

Hasznos tippek a hegyes erős paprika tartósításához

  • Friss paprika használata: Mindig friss, hibátlan paprikákat használj a tartósításhoz.
  • Sterilizálás: Az üvegek és fedők sterilizálása elengedhetetlen a tartósítás során, hogy elkerüljük a penészedést és egyéb szennyeződéseket.
  • Megfelelő tárolás: A tartósított paprikákat mindig hűvös, sötét helyen tárold, hogy megőrizd azok frissességét és ízét.

Összefoglalás

A hegyes erős paprika eltevése télire remek módja annak, hogy télen is élvezhessük ennek a különleges zöldségnek az ízét és jótékony hatásait. Legyen szó fagyasztásról, savanyításról vagy szárításról, minden módszerrel biztosíthatod, hogy a paprikáid hosszú ideig eltarthatóak legyenek. Próbáld ki a fenti módszereket és élvezd a házi tartósítás előnyeit!

Címkék: hegyes erős, hegyes erős paprika
Sz. József 2024.06.13.
Ossza meg ezt a cikket
Facebook Twitter Pinterest
Előző cikk dísztök Dísztök mag ültetése: Útmutató a sikeres termesztéshez
Következő cikk retek kártevők A retek kártevői: Azonosítás, megelőzés és védekezés

Népszerű cikkek

paprika
Paprika termesztése és gondozása
Bogyós termésűek
saláta
Saláta termesztése és gondozása
Levélzöldségek
A Lollo Rossa saláta termesztése és bemutatása
Lollo rossa saláta bemutatása – A tépősaláta termesztése
Levélzöldségek
California Wonder paprika
California Wonder paprika termesztése
Bogyós termésűek
pritamin paprika termesztése
Alexander paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
Fehérözön paprika termesztése
Fehérözön paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
Az Edina saláta termesztése és bemutatása
Edina saláta termesztése otthon – Kertből az asztalra
Levélzöldségek
elefántormány paprika
Elefántormány paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
sonkahagyma termesztése
A sonkahagyma termesztése és bemutatása
Hagymafélék
A Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Levélzöldségek

Ez is érdekelhet

sütőtök krémleves

A legfinomabb sütőtök krémleves receptje

2024.06.13.
tejfölös karfiol leves

A legjobb egyszerű tejfölös karfiol leves recept

2024.06.11.
kukorica bajusz tea

Kukorica bajusz tea: Természetes gyógymód a jó egészségért

2024.06.11.
házi csalamád

A tökéletes csalamádé házilag: Recept és tippek

2024.06.03.
Előző Következő

2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!

  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Partnereink
  • Rólunk
  • Üzenetküldés
  • RSS
Welcome Back!

Sign in to your account

Elfelejtett jelszó?