Ha szereted a friss és zamatos zöldségeket, akkor mindenképpen meg kell ismerned a patisszon termesztésének fortélyait. Ez a különleges zöldség a padlizsán családjába tartozik, és számos egészségmegőrző tulajdonsággal rendelkezik. Ha alaposan betartod az alábbi tippeket, akkor bőséges és egészséges termést szüretelhetsz majd.
Ültetése
A patisszon termesztése során fontos, hogy a növénynek megfelelő helyet biztosítsunk. A patisszonok szeretnek napos és meleg környezetben nőni, így a legjobb választás egy napos déli vagy délnyugati tájolású terület. Mivel a növények elég nagyokra nőnek, ezért érdemes legalább 60-70 cm távolságot hagyni a sorok között.
Vetési ideje
A patisszon vetési ideje általában április vagy május, amikor az éjszakai fagyok már elmúltak. A magokat érdemes előző este vízbe áztatni, hogy fel tudjanak puhulni. A magokat 2-3 cm mélyre kell beültetni, majd alaposan megöntözni. Ha szeretnéd, akkor a magokat előre is nevelheted, hogy korábban elkezdd a betakarítást.
Gondozása
A patisszon termesztése során kiemelten fontos a növények rendszeres öntözése és tápanyagellátása. A patisszonokat hetente legalább egyszer érdemes öntözni, különösen a forró nyári hónapokban. Amikor a növények már eléggé megerősödtek, akkor érdemes műtrágyával is táplálni őket.
Betakarítása
A patisszon általában július és szeptember között érik meg, attól függően, hogy mikor vetettük el a magokat. A patisszonok akkor lesznek érették, amikor a bőrük fényes, sima és kemény tapintású. A növényeket óvatosan kell leszedni, mert könnyen megsérülhet. Ha a patisszonokat nem akarod azonnal felhasználni, akkor hűtőszekrényben 3-4 napig is eltarthatod.
A patisszon termesztése egy igazán érdekes és kihívást jelentő feladat, de az eredmény mindenképpen megéri a fáradozást. Ha követed a fenti tippeket, akkor bőséges és ízletes termést szüretelhetsz majd. Használd fel a friss patisszonokat számos egészséges és finom recept elkészítéséhez, és élvezd a zöldségnek azt az egyedi ízvilágát, amit más zöldségek nem képesek nyújtani!
Patisszon fajták
- Óvári fehér
- Okra
Kép forrása: DenesFeri, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons