KertészkedjKertészkedj
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Aa
Aa
KertészkedjKertészkedj
Keresés...
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Kövess minket
2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!
Receptek

A tökéletes házi paradicsomszósz készítése

Legutóbb frissítve: 2024/06/02 at 4:36 DU.
Szerző: Sz. József Publikálva 2024.06.02.
4 perc olvasási idő
házi paradicsomszósz

A házi paradicsomszósz az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb alapanyag, amelyet a konyhában használhatunk. Ez a cikk részletes útmutatást ad arról, hogyan készíthetünk saját paradicsomszószt otthon, valamint tippeket és trükköket kínál, hogy a legjobb eredményt érjük el.

Tartalom
Miért válasszuk a házi paradicsomszószt?Hozzávalók és eszközökÚtmutató a paradicsomszósz készítéséhezTippek és trükkök a tökéletes paradicsomszószhozVariációk és felhasználási lehetőségekGyakran ismételt kérdésekÖsszegzés

Miért válasszuk a házi paradicsomszószt?

A házi paradicsomszósz számos előnnyel rendelkezik az üzletekben kapható változatokkal szemben:

  • Frissesség és íz: A saját készítésű szósz friss, érett paradicsomokból készül, így íze sokkal intenzívebb és természetesebb.
  • Tudjuk, mi van benne: Nincs benne tartósítószer, mesterséges ízfokozó vagy hozzáadott cukor, így egészségesebb alternatíva.
  • Személyre szabhatóság: Saját ízlésünkre alakíthatjuk, hozzáadhatunk fűszereket, gyógynövényeket, vagy akár zöldségeket is.

Hozzávalók és eszközök

Hozzávalók:

  • 2 kg érett paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál cukor (opcionális)
  • Só és bors ízlés szerint
  • Friss bazsalikom vagy oregano (opcionális)
  • 1 evőkanál balzsamecet (opcionális)

Eszközök:

  • Nagy lábas
  • Botmixer vagy turmixgép
  • Szűrő
  • Üvegek a tároláshoz

Útmutató a paradicsomszósz készítéséhez

Paradicsom előkésztése

  1. Mossuk meg alaposan a paradicsomokat.
  2. Vágjuk be kereszt alakban a paradicsomok tetejét.
  3. Forraljunk vizet egy nagy lábasban, és tegyük bele a paradicsomokat kb. 1 percre, majd gyorsan hűtsük le őket jeges vízben. Így könnyen lehúzhatjuk a héjukat.

Hagyma és fokhagyma előkészítése

  1. Pucoljuk meg és aprítsuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
  2. Egy nagy lábasban melegítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is.

Paradicsomszósz elkészítése

  1. Adjuk hozzá a hámozott és felaprított paradicsomokat a lábasban lévő hagymához és fokhagymához.
  2. Ízesítsük sóval, borssal, és cukorral, ha használunk.
  3. Főzzük a szószt közepes lángon, gyakran kevergetve, amíg besűrűsödik (kb. 30-40 perc).
  4. Használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy simára pürésítsük a szószt.
  5. Szűrjük át a szószt, hogy eltávolítsuk a magokat és a darabos részeket.

Végső ízesítés

  1. Ízesítsük friss bazsalikommal vagy oreganoval, ha szeretnénk.
  2. Adjuk hozzá a balzsamecetet, hogy mélyebb ízt kapjunk.

Tippek és trükkök a tökéletes paradicsomszószhoz

  • Paradicsom választás: Az érett, lédús paradicsomok a legjobbak a szószhoz. A San Marzano vagy Roma fajták különösen ajánlottak.
  • Lassú főzés: A szósz ízének mélyülése érdekében hagyjuk lassan főni. Minél tovább főzzük, annál intenzívebb lesz az íze.
  • Tárolás: A szószt sterilizált üvegekben tárolhatjuk, és hűtőben vagy fagyasztóban is tárolható, így mindig kéznél lesz egy adag házi paradicsomszósz.

Variációk és felhasználási lehetőségek

  • Fűszeres paradicsomszósz: Adjunk hozzá chili paprikát vagy csípős paprikapelyhet, hogy fűszeresebb legyen.
  • Zöldséges paradicsomszósz: Pürésítsünk bele sárgarépát, zellert vagy paprikát a gazdagabb ízért és extra tápanyagért.
  • Tészta szósz: Keverjük össze főtt tésztával és reszelt parmezánnal egy gyors és ízletes ételhez.
  • Pizza szósz: Használjuk alapként házi készítésű pizzánkon.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan lehet tartósítani a házi paradicsomszószt?

Sterilizált üvegekben tárolva és hűtőszekrényben tartva a paradicsomszósz akár egy hétig is friss marad. Hosszabb tárolás érdekében fagyasszuk le kisebb adagokban.

Miért kell cukrot adni a paradicsomszószhoz?

A cukor segít kiegyensúlyozni a paradicsom savasságát, és lágyabb ízt kölcsönöz a szósznak. Ha édesebb paradicsomokat használunk, a cukor hozzáadása nem szükséges.

Használhatok konzerv paradicsomot?

Igen, konzerv paradicsomot is használhatunk, de a friss paradicsommal készült szósz íze általában intenzívebb és természetesebb.

Összegzés

A házi paradicsomszósz elkészítése nemcsak egyszerű, de a végeredmény is megéri a fáradozást. Ez a sokoldalú alapanyag számos ételben használható, és személyre szabható ízlésünk szerint. Próbálja ki ezt a receptet, és élvezze a házi paradicsomszósz friss és intenzív ízét!

Címkék: házi paradicsomszósz, paradicsomszósz
Sz. József 2024.06.02.
Ossza meg ezt a cikket
Facebook Twitter Pinterest
Előző cikk cukkini tócsni A tökéletes cukkini tócsni receptje
Következő cikk levéltetvek Hatékony harc a levéltetvek ellen: A szódabikarbóna csodája

Népszerű cikkek

paprika
Paprika termesztése és gondozása
Bogyós termésűek
saláta
Saláta termesztése és gondozása
Levélzöldségek
A Lollo Rossa saláta termesztése és bemutatása
Lollo rossa saláta bemutatása – A tépősaláta termesztése
Levélzöldségek
California Wonder paprika
California Wonder paprika termesztése
Bogyós termésűek
pritamin paprika termesztése
Alexander paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
Fehérözön paprika termesztése
Fehérözön paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
Az Edina saláta termesztése és bemutatása
Edina saláta termesztése otthon – Kertből az asztalra
Levélzöldségek
elefántormány paprika
Elefántormány paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
sonkahagyma termesztése
A sonkahagyma termesztése és bemutatása
Hagymafélék
A Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Levélzöldségek

Ez is érdekelhet

sütőtök krémleves

A legfinomabb sütőtök krémleves receptje

2024.06.13.
hegyes erős elrakása

Hegyes erős paprika eltevése télire? Így csináld!

2024.06.13.
tejfölös karfiol leves

A legjobb egyszerű tejfölös karfiol leves recept

2024.06.11.
kukorica bajusz tea

Kukorica bajusz tea: Természetes gyógymód a jó egészségért

2024.06.11.
Előző Következő

2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!

  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Partnereink
  • Rólunk
  • Üzenetküldés
  • RSS
Welcome Back!

Sign in to your account

Elfelejtett jelszó?