KertészkedjKertészkedj
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Aa
Aa
KertészkedjKertészkedj
Keresés...
  • Kezdőlap
  • Zöldségek
    • Bogyós termésűek
    • Fűszernövények
    • Gyökérzöldségek
    • Hagymafélék
    • Hüvelyesek
    • Kabakosok
    • Káposztafélék
    • Levélzöldségek
    • Palántázás
  • Gyümölcsök
  • Otthon, kert
    • Receptek
  • Balkonkertészet
Kövess minket
2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!
Gyökérzöldségek

Zeller termesztése és gondozása

Legutóbb frissítve: 2024/08/02 at 6:03 DU.
Szerző: M. Norbert Publikálva 2023.05.21.
6 perc olvasási idő
zeller

A zeller egy rendkívül ízletes, aromás és egészséges zöldség, amelyet bárki könnyedén termeszthet saját kertjében. Ha te is szeretnél friss, házi zellert fogyasztani, akkor olvasd tovább, hogy megtudj minden fontos információt a zellernövény ültetéséről, gondozásáról és betakarításáról.

Tartalom
Zeller ültetéseZeller vetési idejeZeller gondozásaNövényvédelemZeller betakarításaJótékony hatásaiFelhasználási módokZeller fajtákGYIK

Zeller ültetése

A zeller termesztése előtt elengedhetetlen a megfelelő talajelőkészítés. A zellernövények a jól elvezetett, gazdag, humuszos talajt kedvelik, amely bővelkedik szerves anyagokban. Az ideális talaj előkészítéséhez ajánlott ősszel trágyázni és lazítani a talajt, hogy a növények tavaszi ültetéskor optimális környezetben kezdjenek növekedni.

A zeller ültetésének legjobb időszaka tavasszal vagy kora nyáron van, amikor a talaj már kellően felmelegedett. Az ültetés során ügyelj arra, hogy a palántákat ne telepítsd túl sűrűn, hogy megfelelően tudjanak fejlődni. A zellerpalánták ideális távolsága 30-40 cm.

Társültetés

A zeller különösen jól érzi magát, ha más növényekkel együtt ülteted. A legjobb társnövényei közé tartozik a káposzta, a saláta és a spenót. Ezek a növények segítenek a talaj nedvességtartalmának fenntartásában és csökkenthetik a gyomproblémákat, emellett védelmet nyújthatnak bizonyos kártevőkkel szemben.

Zeller vetési ideje

Ha palántát szeretnél nevelni, a zeller vetési ideje február vagy március. A magokat érdemes egyenesen a földbe vetni, mivel a zeller gyökérzete érzékeny a trágyázásra és a műtrágyákra. A vetőmagokat egyenletesen oszd szét a talajon, és gyengéden nyomd a földbe őket. Fontos, hogy a vetési hely szélvédett legyen, mert a magok jobban fejlődnek ilyen környezetben.

Zeller gondozása

A zeller folyamatos tápanyag- és vízellátást igényel. A növekedési időszakban hetente egyszer javasolt a szerves trágya használata. A zellernövények szeretik a nedves talajt, de kerülni kell a túlöntözést, mert az gyökérrothadást okozhat.

A zeller különösen jól reagál a komposzt vagy más szerves trágyák használatára. Ezek a tápanyagok segítenek a növényeknek erőteljesebb és egészségesebb növekedésben. Ügyelj arra, hogy a trágyázás ne legyen túl intenzív, mivel a zeller érzékeny lehet a túlzott műtrágyázásra.

zeller termesztése
Radim Dudek, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Növényvédelem

A zellernövények gyakran szenvednek gombás és bakteriális betegségektől, mint például a szeptóriás levélfoltosság vagy a zellerrozsda. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő növényvédelem és a növények közötti megfelelő távolság fenntartása a jó levegőáramlás érdekében. A biológiai növényvédelmi megoldások is hatékonyak lehetnek, mint például a neem olaj vagy a teafaolaj használata.

Zeller betakarítása

A zeller betakarítása általában ősszel történik, amikor a növények már elérik a megfelelő méretet. A zeller gumóit óvatosan kell kiszedni a földből, és levágni a leveleket. A zellert érdemes hűvös helyen tárolni, hogy tovább friss maradjon.

Jótékony hatásai

A zeller, egy alacsony kalóriatartalmú, de tápanyagokban gazdag zöldség, számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Magas a víztartalma, ami hozzájárul a hidratáltsághoz, és rostban gazdag, ami elősegíti az emésztést és segíthet a súlykontrollban. A zeller antioxidánsokat és anti-inflammatorikus vegyületeket is tartalmaz, mint a flavonoidok és a vitaminok, például a vitamin K, A és C, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészség javításához, csökkenthetik a gyulladást és támogathatják az immunrendszert.

Felhasználási módok

Nyers snack: Vágd fel vékony szeletekre vagy pálcikákra, majd fogyaszd nyersen. Kiváló ropogtatnivaló, és tápláló is.

Salátákban: Adj hozzá zellerszárat salátákhoz, hogy frissességet és ropogós textúrát adj a keverékhez.

Levesek és mártások: Adj hozzá zellert levesekhez és mártásokhoz, hogy gazdagabb ízt és textúrát kapj.

Zellerkrémleves: Készíts ízletes zellerkrémlevest, amelyet tejszínnel és fűszerekkel ízesíthetsz.

Töltelék: Használd fel a zellert húsfélék, például pulyka vagy marhahús töltelékének részeként.

Zöldségpárolt: Párold meg zellert más zöldségekkel, hogy egészséges és ízletes köretet kapj.

Zöldségkrudités: Készíts zöldségkruditéseket, és használd zellert a ropogós textúra és az íz miatt.

Zellertea: A zeller leveleiből készített tea javíthatja az emésztést és frissítheti a lélegzetet.

Zellerlé: Facsard ki a zeller levét, és fogyaszthatod önmagában vagy más gyümölcsökkel keverve.

Zellerpüré: Főzd meg a zellert, majd pépesítsd, hogy krémes pürét kapj, amelyet használhatsz köreteknél vagy kiegészítőként.

Zeller fajták

  • Hegykői (Apium graveolens L. var. rapaceum)
  • Gewone Snij / Levélzeller (Apium graveolens L. var. secalinum)
  • Malachit / Szárzeller (Apium graveolens L. var. rapaceum)

GYIK

Mitől lesz gumós a zeller?

A zeller akkor lesz gumós, ha megfelelő talajban nő, amely laza és tápanyagban gazdag. Fontos a rendszeres öntözés és a megfelelő tápanyagellátás, különösen a kálium és foszfor, amelyek segítik a gumó fejlődését. Ezen kívül a helyes ültetési távolság és a gyommentes környezet is hozzájárul a gumók kifejlődéséhez.

Mitől sárgul a zeller levele?

A zeller levele sárgulhat a túlöntözés, tápanyaghiány (különösen nitrogén), kártevők vagy betegségek, valamint a nem megfelelő fényviszonyok miatt.

Mitől keserű a zeller?

A zeller keserű ízét a benne található természetes vegyületek, például a furanokumarinok okozzák.


Kép forrása: Bff, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Címkék: zeller, zeller termesztése
M. Norbert 2023.05.21.
Ossza meg ezt a cikket
Facebook Twitter Pinterest
Következő cikk retek Retek termesztése és gondozása

Népszerű cikkek

paprika
Paprika termesztése és gondozása
Bogyós termésűek
saláta
Saláta termesztése és gondozása
Levélzöldségek
A Lollo Rossa saláta termesztése és bemutatása
Lollo rossa saláta bemutatása – A tépősaláta termesztése
Levélzöldségek
California Wonder paprika
California Wonder paprika termesztése
Bogyós termésűek
pritamin paprika termesztése
Alexander paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
Fehérözön paprika termesztése
Fehérözön paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
Az Edina saláta termesztése és bemutatása
Edina saláta termesztése otthon – Kertből az asztalra
Levélzöldségek
elefántormány paprika
Elefántormány paprika termesztése és bemutatása
Bogyós termésűek
sonkahagyma termesztése
A sonkahagyma termesztése és bemutatása
Hagymafélék
A Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Téli vajfej saláta termesztése és bemutatása
Levélzöldségek

Ez is érdekelhet

édesburgonya társnövényei

Édesburgonya társnövényei: Melyek a legjobbak?

2024.09.24.
édesburgonya ültetés gumóról

Édesburgonya ültetése gumóról: Lépésről lépésre útmutató

2024.05.29.
édesburgonya termesztése

Édesburgonya termesztése és gondozása

2024.04.15.
burgonya ültetés

A burgonya ültetése és termesztése

2024.04.10.
Előző Következő

2024 © Kertészkedj - Minden jog fenntartva!

  • Adatkezelési tájékoztató
  • Cookie tájékoztató
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Partnereink
  • Rólunk
  • Üzenetküldés
  • RSS
Welcome Back!

Sign in to your account

Elfelejtett jelszó?